Dokter Karbaat en de boekendokter
“Ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd voor een korte,” klinkt misschien paradoxaal, maar dat is het niet. Een bondig stukje schrijven is werk. Dat bedoelde de Franse wis- en natuurkundige Blaise Pascal dan ook met deze uitspraak. Een goede tekst moet kloppen en alle noodzakelijke onderdelen van de boodschap bevatten. Maar de lezer moet de tekst ook snel kunnen begrijpen. Dat laatste is zeker bij het schrijven van een EMVI-plan aan de orde, want een opdrachtgever krijgt de plannen van verschillende inschrijvers te lezen en heeft tijd noch zin om een lange tekst te ontleden. Bij Bold was het daarom hoog tijd voor een schrijfacademie, getiteld met het citaat van Blaise Pascal en verzorgd door inkortkoningin Nicole.
Schrijven is schrappen
Ook dat is een bekend citaat, maar hoe voorkom je nu dat je aan het eind, terwijl er een deadline in je nek hijgt, nog een pagina of meer moet inkorten? Daar heeft iedere tenderspecialist zo z’n eigen manier voor, bleek tijdens onze schrijfacademie. Niet iedereen werkt graag met de ‘bonsai-methode’ (vooraf voorkomen dat de tekst te lang wordt), sommigen van ons ‘snoeien’ toch liever achteraf. Het gaat er ook om een manier te vinden die bij je past. Twee tips uit onze schrijfacademie die voor iedereen werken, niet alleen voor een korte tekst, maar ook een consistente:- Tip 1: Voorkom schrappen door met dit soort vragen vooraf een schrijfstrategie te bepalen:
- Wat is je invalshoek of uitgangspunt?
- Wie is je doelgroep, wat is voor je doelgroep belangrijk?
- Tip 2: Voorkom schrappen door vooraf een slank tekstontwerp (storyboard) te maken. Dat doe je zo:
- Maak een voorlopige inhoudsopgave;
- Maak een ruimteverdeling op basis van de lengte-eisen voor het plan;
- Gebruik afbeeldingen om iets in één keer duidelijk te maken. Verwerk stappen bijvoorbeeld in een plaatje.
Persoonlijk stukje
Maar wat hebben dokter Karbaat en de boekendokter nu met onze schrijfacademie te maken? Tja, de lezer prikkelen aan het begin en dan de ‘ontknoping’ uitstellen is ook zo’n schrijverstrucje. In een EMVI-plan gebruik je dat trucje niet snel (want: geen ruimte), maar we blijven toch schrijvers. Dat bleek ook wel tijdens de schrijfacademie. We kregen namelijk de opdracht om een persoonlijk stukje te schrijven. De prachtigste verhalen prikkelden het voorstellingsvermogen en wekten spontane synesthesie op. Rosanne schreef hoe zij als dokter iedere patiënt een boek zou voorschrijven en Pieter verwonderde zich over de vraag of interesses met de paplepel worden ingegoten dan wel genetisch worden doorgegeven (zoals bij de kinderen van dokter Karbaat). Jammer was dan weer, dat we die prachtige stukjes vervolgens moesten inkorten tot 100 woorden.Schrijver word je niet, dat ben je. Maar een beetje hulp kunnen we allemaal gebruiken. Daarom volgt er bij Bold zeker een volgende schrijfacademie. Die gaat over strategie en propositie. En hoewel deze tekst inmiddels aan de lange kant is, verzekeren we je dat we weten hoe we een bondig, consistent en duidelijk EMVI-plan schrijven. Neem contact met ons op, we laten het graag zien.
Gerelateerde blogs en projecten