Innovatie boosten door te tenderen? Volg deze 5 stappen!

Veel organisaties zien tenderen als ‘moetje, een noodzakelijk kwaad dat voor het ‘echte werk’ moet worden voldaan. Jammer, want juist tenderen – en het proces eromheen – kan een belangrijke meerwaarde zijn. Door het tenderproces te zien als manier om innovatie binnen je bedrijf te stimuleren, haal je uit tenderen veel meer dan alleen een winnend project.
Bij innovatie denk je vaak aan technologische toepassingen of nieuwe digitale foefjes. Maar het is meer dan dat. Het gaat om vernieuwingen binnen interne processen, kostenbesparingen of juiste investeringskansen. Daar komt het tenderproces om de hoek kijken. In 5 stappen leggen we uit hoe tenderen jouw bedrijf helpt innoveren!
 
‘Een Innovation Talk van de laatste trendwatcher is geen vervanging voor werk maken van je werkproces.’


1. Bepaal de strategie

Kies heel bewust waarop jij je wilt inschrijven. Zorg dat je uit je comfortzone komt, maar niet te ver. Passen de werken bij je vaardigheden? Het is belangrijk dat je bij de selectie je organisatie uitdaagt, maar wel op een pragmatische manier. Door in te schrijven op tenders in gebieden waar je als organisatie op wil ontwikkelen, kun je experimenteren of dit echt bij je organisatie past en welke aspecten nog missen. Overigens: maximaal 2 experimentele tenders tegelijk; je moet wel de ruimte hebben om je innovaties uit te denken.


2. Ga het experiment aan

Nu de strategie staat en je een realistische, maar uitdagende tender hebt gekozen is het tijd voor stap 2. Durf het experiment aan te gaan en daadwerkelijk onderscheidend te zijn. Door tijdens het tenderproces risico’s en kansen uit te diepen, onderzoek je waar je meerwaarde biedt. Eerder vertelden we al hoe je zo’n brainstorm op een creatieve manier kan vormgeven. In deze brainstormen hou je kritisch de eigen werkwijze tegen het licht en ga je in discussie hoe je dit efficiënter, duurzamer en creatiever kan oppakken als team. Door nergens ‘zo doen we het altijd al’ als antwoord te accepteren, komt vanzelf in beeld waar je the extra mile kunt lopen. Uiteindelijk is het aanbestedingsproces geen formule en heb je ook geen garantie dat je beloond wordt. Toch is het experiment belangrijk voor het zelfvertrouwen van de organisatie en leer je lessen voor de volgende keer.
 

3. Creëer Draagvlak

Om te zorgen dat je gebruik maakt van écht alle kennis en expertise in je bedrijf mag de uitvoering niet onderbreken in het proces. De mensen die het werk moeten uitvoeren, betrekken bij het tenderproces is om twee redenen interessant. Ten eerste kunnen zij de haalbaarheid van de innovaties toetsen aan de hand van hun ervaring. Ten tweede zijn zij onderdeel van het proces en creëer je draagvlak voor het moment dat de innovaties die op papier staan, gerealiseerd worden.
 

4. Leer van je fouten

Als je het werkproces kritisch bekijkt, kun je wachten op schuring en oncomfortabele momenten. Immers: waar mensen zich uitspreken over wat volgens hen beter kan binnen het bedrijf, ontstaan botsingen. Juist van deze botsingen kun je veel leren over wat er gaande is in je organisatie. Leer van je fouten en vertrouw op de mensen die hard werken om jouw organisatie tot een succes te maken. Anders blijft de kans op innovatie beperkt. Wat ook kan helpen: kijk naar eerdere projecten en tendertrajecten. Wat ging daar goed, welke EMVI-beloftes zijn niet waargemaakt en welke kansen heb je gemist?
 

5. Recht door zee

Je hoeft het niet allemaal zelf te doen, juist een extern perspectief levert vaak een frisse blik op. Om het meeste uit een samenwerking met die externen te halen, is het belangrijk dat je je kwetsbaarheden durft te tonen. Stel je open en laat ze ook feedback geven op je processen en ideeën. Alleen op basis van een volledig beeld kunnen zij echt goed advies geven. Investeren in de samenwerking met externe partijen betaalt zich driedubbel terug: je krijgt een eerlijk assessment van je processen en blijft elkaar helpen om tot het beste resultaat te komen.
 

Conclusie

Angst om te veranderen is de vijand van innovatie in welke vorm dan ook. In een snel veranderende wereld kun je er niet omheen; je moet investeren in de toekomst van je bedrijf. Het tenderen wordt steeds complexer en uitdagender en door dit centrale proces te gebruiken om de innovatie aan te jagen, zal het niet lang duren voor je op de troepen vooruit kan lopen. The only way is up!  Hulp nodig met innoveren? Neem dan contact ons op.
 
Auteur: Rosanne Schot
Gerelateerde blogs en projecten
Copyright 2024 Bold Tenders